Quantcast
Channel: Martin Ådahl » admin
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Journalistik: Hitta hjälteberättelsen – stärk lärarens status

$
0
0

(Publicerad i Skolvärlden #10 December 2012) Debatten om hur läraryrkets status ska stärkas pågår för fullt. Men vad är egentligen status? Och kan varumärkesstrategier stärka bilden av läraryrket? Skolvärlden har pratat med socialantropologen Brian Palmer och varumärkesexperten Per Robert Öhlin.

Bilden av läraryrkets låga status är i allmänt omlopp. Olika undersökningar bekräftar att yrket har låg status i omvärldens ögon. Yrket är inte attraktivt – lång utbildning mot låg lön. Skolan kritiseras. Läget känns tungt. Men status är inte ristat i sten.

I sociologin definieras status som en persons ställning i en grupp eller gruppens ställning i samhället. Socialantropologen Brian Palmer menar att läraryrkets status hänger ihop med hur en kultur värdesätter bildning och kunskap. I Frankrike är kunskap om konst och filosofi källa till hög status, vilket gör lärarna viktiga på ett annat sätt än i Sverige och USA, där sådan kunskap inte värderas lika högt.

– Status för ett yrke brukar också bero på hur användbart det är för grupper i samhället som har mycket makt och status. De lärare som undervisar elitens barn brukar få en högre status och bättre resurser, säger Brian Palmer.

Hur samhället prioriterar utbildning bidrar också till yrkets status. Brian Palmer pekar på USA:s utbildningssystem, som har urholkats av minskad finansiering med skattemedel. De negativa effekterna märks i internationella jämförelser. Vreden riktas mot lärarna, som blir syndabockar.

I fallet Sverige menar han att nedmonteringen av välfärdssystemet och friskolereformen bidrar till att sänka yrkets status.

– När makthavande elitgrupper i samhället kan hitta speciella skolor för just sina barn är de inte längre intresserade av hela systemet, som då kan sjunka utan tillräckligt politiskt stöd, säger Brian Palmer.

För att stärka statusen anser Brian Palmer att det behövs mer resurser till skolan och en tydligare markering politiskt att yrket är viktigt. Att betygsätta och kontrollera lärarkåren ännu mer tror han skulle sänka statusen ytterligare.

– Det ger känslan av att samhället inte litar på dig. Grupper med hög status har normalt mer frihet än lågstatusgrupper, säger Brian Palmer.

Per Robert Öhlin är varumärkesexpert och övertygad om att läraryrkets status kan stärkas och att man kan tänka kring yrket som om det vore ett varumärke. Ett varumärkes värde ligger i den bild och de egenskaper som omvärlden upplever att det har. Det gäller att samspela med omvärlden för att stärka en positiv bild.

Ett varumärke bör ha en berättande struktur i botten som gör att man blir fängslad och som väcker sympati. Den bygger på en konflikt som väcker uppmärksamhet. En karaktär med styrkor att se upp till men också svagheter att identifiera sig med. Och en kamp, eller vision, som engagerar och skapar hjältemod, vilken i sin tur skapar starka känslor av mening.

Berättelsen ger varumärkets yttringar. Det kan erbjuda konkreta, rationella fördelar. Det kan skapa känslomässiga upplevelser. Och det kan få folk att samlas runt en stamtillhörighet, en kultur eller bli ett identitetsprojekt. Skolan och lärarkåren måste kunna erbjuda något meningsfullt i ett eller flera av dessa fält för att öka sitt värde.

Den negativa mediebilden av skolan är svår att bemöta. Det går inte att överrösta den. Alltså måsta man hitta en motbild.

– Omdefiniera och rama in lärarrollen bättre, så att folk själva ser hur viktiga lärarna är. Visa upp visionen: ”detta skulle vi vilja göra, men vi behöver politiskt stöd för att göra det”, säger Per Robert Öhlin.

En anomali som går att använda är att vi som föräldrar curlar våra barn, men försummar dem i skolan, anser Per Robert Öhlin. Han tipsar om att använd kraften i en avtagande myt (gammal ”sanning” som inte längre stämmer) för att hitta medvind i berättelsen.

– Det finns en krackelerande myt om att föräldrarna har ansvaret och formar barnens möjligheter i livet. Vänd på det och tänk så här: de 10-13 åren i skolan är de viktigaste i en ung persons liv – och vilka har ansvaret där? Prata om barns viktigaste tid i livet så kan man skapa en vision och berättelse kring det som är kraftfull och skapa debatt kring det, säger Per Robert Öhlin.

Text: Martin Ådahl

Per Robert Öhlin arbetar som varumärkeskonsult, kommunikationsstrateg och copywriter samt är författare till en rad böcker inom området. http://fametoclaim.com

Brian Palmer är socialantropolog och universitetslektor vid Uppsala universitet. Fick pris som Harvarduniversitetets bästa lärare 2002. Sommarpratare i Sveriges Radio 2004. http://www.brianpalmer.org


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images

Trending Articles


TV4-profilens chockerande skilsmässa


Brunn Centrum


Efterlysningen 20.6


Benjamin Ingrosso om att vara gay


Nike AIK Matchshorts vita


Bybutiken i Kirjais till salu


Test Ford ECOSPORT


Äldre kvinna försvunnen i Jakobstad


FYI - lite om SE-FYI


Frida Axelsson och Emil Axelsson har blivit föräldrar.